Brasilialainen ju-jutsu, lukkopaini, kuntonyrkkeily ja vapaaottelu

Gladiator Factory

FightNight8-Tommari-1015_GF

Lukkopaini

Lukkopaini (submission fighting, submission wrestling) on painilaji, jossa ovat mukana alasviennit, positiopaini sekä erilaiset nivellukot ja kuristukset. Lukkopainissa ottelija voi otella myös selältään, eli hartiat eivät kastu kuten perinteisissä painilajeissa.

Lukkopainiotteluissa ottelija saa pisteitä alasvienneistä ja positioista. Ottelut päättyvät luovutukseen tai täyden otteluajan jälkeen pistevoittoon.

Lukkopainin maailmanlaajuinen lajiliitto on ADCC Submission Fighting World Federation, jonka taustalla on vuodesta 1998 lukkopainin MM-kilpailut järjestänyt Abu Dhabi Combat Club (ADCC). ADCC lukkopainitoimintaa on jo 30 maassa (syyskuussa 2008). Suomessa ADCC lukkopainia edustaa Suomen Lukkopainiliitto, ADCC Finland.

Lukkopainin MM-kilpailut järjestetään joka toinen vuosi. Vuodesta 2003 lähtien on Euroopassa järjestetty karsinnat (European Trials), joiden sarjavoittajat ovat saaneet kutsun MM-kilpailuihin. Vuonna 2008 järjestetään ensimmäiset EM-kilpailut, joiden sarjavoittajat saavat myös kutsun MM-kilpailuihin.

Brasilian jiu jitsu

Johdanto

Brasilialainen jujutsu on kamppailulajeja vakavasti harrastavien piirissä jo laajalti tunnettu ja tehokkaaksi tunnustettu kamppailu- ja itsepuolustustyylisuunta. Brasilialaisen jujutsun maailmanlaajuinen läpimurto tapahtui 90-luvun alussa ensimmäisten USA:ssa suurelle yleisölle järjestettyjen vapaaottelujen (Ultimate Fighting Championships, UFC) myötä. Tiedotusvälineet kiinnostuivat tällöin laajemminkin kisoista, joissa näennäisesti ’kaikki on sallittua’ (No Holds Barred, Vale Tudo) ja jotka näyttivät asiaan tarkemmin perehtymättömästä hyvinkin väkivaltaiselta. Kisoissa oli edustettuna erilaisten kamppailulajien edustajia, mutta erityisesti hämmästeltiin brasilialaista jujutsua, jonka hoikka ja pienempikokoinen edustaja kukisti kaikki vastustajansa näytöstyyliin näiden koosta ja tyylilajista riippumatta. Huomionarvoista oli myös brasilialaisen Gracie-suvun edustajien kunniantuntoinen ja herrasmiesmäinen käyttäytyminen, joka ei ole mikään itsestäänselvyys vapaaotteluiden ristiriitaisessa ja kiistellyssä maailmassa, jossa uhoaminen ja itsensäkorostaminen ei ole harvinaista. Eri kamppailulajien edustajat olivat tuloksista tyrmistyneitä ja epäuskoisia – monelle vaikea pala nieltäväksi yhä edelleen.

Tai pidemmälti www.bjjliitto.fi/info.php?lang=fi

Lisätietoja: www.gladiatorfactory.com