Keilailu

Kuopion Keilailuliitto ry

Maailmalla tunnetaan useita eri keilailulajeja. Suomessa pelataan USA:sta lähtöisin olevaa ’Ten Pin Bowling’ -keilailumuotoa, joka tuli Suomeen jo vuonna 1924. Pelin ideana on yrittää kaataa painavalla (max. 16 paunaa eli 7.2 kg) pallolla noin 18 metrin päässä olevan patterin kaikki 10 keilaa. Jos keiloja jää ensimmäisen heiton jälkeen pystyyn, saa pelaaja yrittää toisella heitolla kaataa loput eli paikata. Nerokas pistelaskujärjestelmä palkitsee onnistumiset kannustavalla tavalla ja varsinkin perättäiskaadot tuntuvat lopputuloksissa. Pistelaskumatematiikan ymmärrystä ei välttämättä tarvita, koska nykyaikaisissa keilahalleissa on automaattiset pistelaskujärjestelmät.
keilaus
Keilailussa käytetään erikoisvalmisteisia kenkiä, joissa liukuvan jalan kengän pohja on päällystetty nahalla tasaisen liu’un aikaansaamiseksi. Keilahalleilla on kenkiä, joten omien hankinta ei ole välttämätöntä. Painava pallo kaataa keiloja paremmin kuin kevyt, toisaalta pallon heilauttaminen ei saa olla työlästä. Miehet käyttävät yleensä 14 – 16 paunaista, naiset 10 – 14 paunaista ja nuoret tätä kevyempiä palloja. Paino on merkitty näkyviin halleilla harrastajien käyttöön tarjottavissa palloissa. Keilapallon reikiin työnnetään peukalo, nimetön ja keskisormi. Kun peukalon reikä ei ole liian väljä, pallo tuntuu kevyemmältä heilauttaa. Kenkien ja pallon lisäksi lajin harrastaminen ei välttämättä vaadi muita välineitä.

Tule mukaan, keilailusta saat helposti elinikäisen harrastuksen, joka tuottaa sinulle riemukkaita elämyksiä ja kohentuvaa kuntoa. Keilailu ei tunne ikä-, eikä muitakaan rajoituksia. Laji sopii erinomaisesti myös naisille, jotka usein kilpailevat miesten kanssa tasavertaisina ja samoissa kilpailuissa. Kilpaileminen edellyttää rekisteröitymistä eli liittymistä johonkin paikalliseen keilaseuraan. Tasoitusjärjestelmän ansiosta voit halutessasi kilpailla jo vasta-alkajana.

Ota yhteyttä lähimmän hallin henkilökuntaan, he neuvovat sinua mielellään keilailun alkeissa ja myös kilpailutoimintaan liittyvissä kysymyksissä. Kuopiossa on kolme keilahallia: Kuopion Keilahalli, Rauhalahti Bowling ja BowlD1ner.
Keilailuliitot ja keilahallit järjestävät säännöllisesti alkeiskursseja, joiden avulla tekniikan perusteet oppii alusta alkaen oikein. Kokeneet ohjaajat toimivat tehtävissään yleensä oman toimen ohella, mikä merkitsee sitä, että arvokas oppi on lähes ilmaista.

www.kuopionkeilailuliitto.fi
www.keilailu.fi