FYM12

Feel Your Movement 2012 keräsi yli 2500 kävijää parivuotiaista seitsenkymppisiin. Tapahtumaan saapui erityisen paljon perheitä ja erilaisia kouluryhmiä.

Kuopiohalli oli täynnä monenlaista harrastusta ja kokeiltavaa. Kuopion urheiluautoilijoiden alueella oli näytillä ja tutkittavana oikea carting-auto, kaksi rallisprint-autoa ja yksi jokamiesluokan ralliauto. Erityistä huomiota herätti alueen pienoisautorata, jossa seikkailivat harrastajien toinen toistaan hienommat RC-autot ja myös yleisö sai testata pienen ja vauhdikkaan kerhoauton ohjaamista. Urheiluautoilijoiden arvonnassa saattoi voittaa T-paitoja ja lippalakkeja.

Hallin takaosan kiipeilyseinä kiinnosti kävijöitä niin paljon, että seinälle oli jatkuva jono koko päivän ajan, mutta onneksi kaikki pääsivät kokeilemaan kiipeilyä turvallisesti ohjattuna ja valjaissa. Kiipeilyn viereinen tennisosasto oli myös päivän suosituimpia kohteita: pallotykki oli kovassa käytössä, minitenniskentillä pelasi yhtä aikaa toista kymmentä paria ja perheen pienimmille oli oma alue, jossa sai kokeilla pehmopalloilla tennistä vanhempien kanssa. Yhteensä vierailijoita kävi tennistä kokeilemassa useampi sata kävijää päivän aikana.

Savo MTB oli pystyttänyt paikalle pienen pyöräilyalueen, jossa sai kokeilla eri kokoisia temppu- ja alamäkipyöriä. Aku Tuunainen (29-v.) kertoi harrastaneensa lajia jo 13-vuotiaasta lähtien, ja että alamäkipyörän erottaa tavallisesta pyörästä erityisesti sen jousitus, joka mahdollistaa pehmeän ajamisen kovassakin vauhdissa. Silmulla (5-v.) oli mielipide pyöräradasta: ”Kivaa oli!”.

Muillakin kävijöillä oli tapahtumassa mielipaikkoja. Heli ja Jaria (24-v.) kiinnosti eniten kiipeilyseinä ja lisäksi Jari oli miettinyt kuntotaekwondon aloittamista tänä syksynä. Siskokset Jenni (7-v.) ja Pinja (4-v.) olivat käyneet taitoluistelijöiden esittelypisteellä ihastelemassa kauniita luistelupukuja. Vennin (7-v.) suosikki oli ehdottomasti miekkailu, jossa parasta oli ”se, kun toinen tappelee toista vastaan!”.

Poliisin pisteessä riitti kävijöitä koko päivän, ja suurinta osaa kiinnosti erityisesti poliisiauto ja millaista poliisin työ on käytännössä. Poliisien suojatiekampanjaan oli osallistunut n. 170 henkilöä päivän aikana. Kampanjassa sitoudutaan varomaan suojatiellä liikkuvia ja siitä sai tarran laitettavaksi auton ikkunaan. Osa suojatiekampanja-tarralla merkityistä autoista saa myöhemmin liikennepoliisilta navigaattorin lahjaksi. 11-vuotiaat Susanna ja Tinjamari kertoivat osallistuneensa kampanjaan laittamalla nimensä ja puhelinnumeronsa haastekirjaan. Tyttöjä oli kiinnostanut erityisen paljon poliisiauto ja muualla tapahtumassa muun muassa miekkailunäytös.

Kuopion ammunta- ja metsästyseuralla oli Puijon hiihtoseuran kanssa yhteinen ammuntapiste, jossa sai kokeilla laserilla simuloitua haulikko- ja ilmakivääriammuntaa sekä ampumahiihtosimulaattoria. Uudemmista lajeista paintball keräsi ihmettelijöitä, vaikkakin laji kiinnosti eniten 15-16-vuotiaita poikia ja kolmekymppisiä miehiä. Kuopion kendoseura edusti vähän perinteisempiä budolajeja, ja pisteellä sai kokeilla miekalla lyöntiä suojavarusteista harrastajaa vastaan. Useimmin kysytty kendokoille oli kuulemma: ”Miksi te huudatte niin paljon?”. Myös Kuopion historiallisen miekkailun seuralla oli mielenkiintoinen esittelypöytä, josta löytyi monenmoista vanhan mallisista kypäristä erilaisiin miekkoihin ja keskiaikaisiin harrastuskirjoihin.

Tapahtuman päälavalla oli puolen tunnin välein eri lajien näytöksiä, ja varsinkin neljä budoshowta keräsivät katsojia. Budoshowt oli jaettu kahteen erilaiseen näytökseen tänä vuonna, ja jokaisessa esiintyi useita eri lajeja virtaavasta taijista vauhdikkaaseen thai-nyrkkeilyyn. Esityksissä oli mukana mielikuvitusta ja huumoria: taekwondon tytöt pistivät ”jengipoikia” ojennukseen ja Kuopion karateseuran viimeisessä osuudessa TV-poliisit Jaska ja Pali raahasivat esityksessä mukana olleet rettelöitsijät sivummalle. Tapahtumaa juonsi ylikonstaapeli Eero Wetzell Kuopion poliisista.

Kuopiolaiseen liikuntatarjontaan tutustumaan oli tullut myös yksi Pohjois-Savon liikuntaneuvoksista, Lauri Reinikainen Karttulasta. Reinikainen on vaikuttanut seuraurheilussa jo vuosikymmeniä, varsinkin pesäpallossa. Hän osallistui nuorena muun muassa vuoden 1952 Helsingin kesäolympialaisissa baseballin näytösotteluun ja pelasi silloin USA:n jalkapallojoukkuetta vastaan.

Mikko Pirinen ja Janne Seppälä tulivat esittämään Mikko Pirisen pituushyppyhaasteesta videokoosteen ja lahjoittamaan hyväntekeväisyystempauksensa tuotot KYS:n lasten veri- ja syöpäsairauksien osastolle. Lahjoitusta oli vastaanottamassa osastolta lastentarhaopettaja Heli Wouters ja erikoislääkäri Jouni Pesola.

FYM2012 tapahtuma onnistui myös taloudellisesti. Kiitos siitä kuuluu kaikille osallistuneille seuroille ja katsojille. Kuopion Danit ry:n johtokunta on päättänyt lahjoittaa tapahtuman tuotosta 2000€ Who Cares projektiin. Who Cares projektin kautta olemme yhdessä ehkäisemässä kuopiolaisten nuorien syrjäytymistä. Rahat kohdennetaan tukea tarvitseville ja syrjäytymisvaarassa oleville nuorille yhteistyössä kaupungin etsivän nuorisotyön kanssa. Lahjoitusvaroilla tuetaan myös eri koulujen oppilaita erilaisissa projekteissa.

Lisäksi lahjoitamme Mikko Pirisen pituushyppyhaasteen innoittamina 500€ Kime4Kids hyväntekeväisyysjärjestölle, jonka tarkoituksena on tukea Kuopion seudun lasten ja nuorten terveyttä ja urheiluharrastustoimintaa sekä edistää sairaiden lasten hoitoa ja harrastusmahdollisuuksia sekä urheiluharrastusten leviämistä paikkakunnalla.

Suuret kiitokset jokaiselle mukana olleelle seuralle ja järjestäjälle! Erityiskiitokset sponsoreille: Peeässälle, Kuopion kaupungille, Lähitapiolalle, Kopijyvälle, Viiking Musiikille, Taustamarkkinoille, Ilmeelle sekä Kuopion keilahallin kahviolle, joka järjesti tapahtumaan lounasta toimihenkilöille ja kahviopalvelut kaikille. Kiitos myös vieraille, olitte mukana tekemässä loistavaa harrastustapahtumaa ja auttamassa nuoria! Ensi vuonna uudestaan, eikö totta.