Roller Derby

Kuopio Roller Derbyunnamed

Roller derby on ovaaliradalla quad luistimilla luistellen pelattava kontaktilaji, jossa radalla on
kerrallaan viisi pelaajaa molemmista joukkueista. Pelaajista yksi on pisteitä tekevä jammeri ja neljä muuta blokkereita, joiden tehtävänä on auttaa omaa jammeria pisteiden teossa ja
hidastaa vastapuolen jammerin etenemistä. Yksi roller derbypeli koostuu kahdesta 30 minuutin puoliajasta, jotka jaetaan maksimissaan kahden minuutin jameihin. Jammereista ensimmäisenä sääntöjen mukaisesti kaikki muut pelaajat ohittanut saa lead jammer statuksen
ja voi halutessaan keskeyttää jamin ennen kahden minuutin määräaikaa. Jamin lopetuksen
hallitseminen onkin yksi merkittävä työkalu pelitaktiikassa.

Nopeassa lajissa turvallisuudesta huolehtiminen on tärkeää ja se hoidetaan kolmella eri tavalla. Ensimmäisenä ja näkyvimpänä pelaajien käyttämät suojat, toisena pelaajilta vaadittava minimitaitotaso ja kolmantena tarkat säännöt kontaktin osalta joita tuomarit valvovat. Rajun näköisestä pelistä huolimatta loukkaantumisia tapahtuu harvoin.

Nykymuodossaan roller derbyä on pelattu 2000 luvun alusta, tällä hetkellä pelaajia on yli 1200 seurassa ympäri maailman. Kattojärjestö Women’s Flat Track Derby Association perustettiin 2005 ja Suomen ensimmäinen roller derbyseura aloitti toimintansa vuonna 2009. Vuonna 2014 roller derby liitettiin Suomen Luisteluliiton lajeihin.

Kuopiossa roller derbyä on harrastettu vuoden 2012 kesäkuusta, jolloin viisi lajista kiinnostunutta hankki luisteluvarusteet ja pisti seuran pystyyn. Pelaajaksi pääsee mukaan fresh meat kurssin kautta, seuraava kurssi alkaa syksyllä. Tuomariksi ja toimitsijaksi pääsee mukaan milloin vain, kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä alla olevien linkkien kautta.

Linkkejä:
Kuopio Roller Derby:
www.kuopiorollerderby.fi
www.facebook.com/KuopioRollerDerby

Roller Derby Finland, lajin suomalainen kattojärjestö:
www.rollerderbyfinland.com

Suomen Luisteluliitto:
www.luisteluliitto.fi
WFTDA, maailmanlaajuinen kattojärjestö:
www.wftda.com