Taiji ja Qigong

 

Taijiquan on kiinalainen kamppailutaito, joka tunnetaan Suomessa yleisimmin nimellä taiji tai kiinalainen aamuvoimistelu. Lajissa yhdistyvät kiinalainen terveysliikunta eli chi kung, meditaatio ja sisäinen kamppailutaito eli neijia. Laji kuuluukin kiinalaisiin kamppailutaitoihin eli wushuun, mutta nykyaikana harjoittelussa korostetaan lajin mieltä ja kehoa tasapainottavia ominaisuuksia.

Taijiquaniin kuuluvat erilaiset hengitys-, rentoutus-, energia- ja liikesarjaharjoitteet. Lisäksi lajiin kuuluvat pariharjoitteet. Taijiquanissa harjoitellaan myös aseilla, joista yleisimmät ovat  on miekka, sapeli ja viuhka.

PERUSPERIAATTEET

Harjoittelussa kiinnitetään erityisesti huomiota rentouteen ja hyvään vartalon asentoon sekä oikeaan tekniikkaan. Liikkeet tehdään hitaasti, jolloin on mahdollista tarkkailla paremmin omaa vartaloa ja sen asentoa sekä tehdä liikkeet turvallisesti. Taijin hidas liiike yhdistettynä rauhalliseen hengitykseen rauhoittaa mielen ja kehon.

Taijissa kaikkien liikeiden tulisi tapahtua koko kehoa hyväksikäyttäen. Vartalosta alkava liike jatkuu raajoihin asti, näin liikkeistä saadaan tehokkaita ja taloudellisia. Rennossa liikkeessä hartiat ja kyynärpäät pidetään alhaalla, selkä säilytetään suorana ja liikkeitä ei viedä ääriasentoihin. Mielellä on suuri merkitys liikkeen synnyttäväna tekijänä.

TERVEYSVAIKUTUKSET

Useimmat harrastajat tekevät taijia sen terveydellisten vaikutusten ja hyvän olon vuoksi. Taijin on havaittu vaikuttavan suotuisasti verenkierto-, hengitys-, ruuansulatus- ja hermojärjestelmään. Moni on saanut apua mm. stressiin ja selkävaivoihin. Hyvin tärkeää on elinvoiman eli chin tasapainottaminen ja vahvistaminen.

Liikkeiden rauhallinen ja kehoa tasaisesti kuormittava suoritustapa soveltuu kaiken kuntoisille ja ikäisille. Fyysinen ja psyykkinen kunto kohoavat harjoittelun myötä ja kilpailla tarvitsee vain itsensä kanssa.

KUOPION TAIJIQUAN RY:n ALKEISKURSSIT

Kuopion Taijiquan ry järjestää kaksi kertaa vuodessa alkeiskurssin.

 

Lisätietoa taijista: www.kuopiontaijiquan.net